Hyaluronzuur is een suikermolecule die in de huid en aan de oppervlakte van de huid vocht aantrekt en vasthoudt, waardoor het toedienen van hyaluronzuur helpt bij het versterken en gladder maken van de huid.

Hyaluronzuur of hyaluronan: bevochtiger die meer doet dan rimpels vullen

 

Iedereen kent of heeft zeker al eens gehoord van hyaluronzuur – ook gekend als hyaluronan of HA – en sinds een aantal jaren bij het grote publiek bekend als hét middel om via intradermale injecties rimpels en huidvolume te verbeteren, en kleine cosmetische gebreken aan te pakken. In deze blogpost belicht ik graag de andere voordelen van hyaluronzuur, nl de enorme hygroscopische of hydraterende capaciteit in zowel dermis als epidermis.Hoe werkt het en waarom is hyaluronan een belangrijk antiverouderingsmiddel?

HA is een eenvoudig lineair polymeer waarin een disaccharide duizenden keren wordt herhaald, waardoor een enorm hydrofiel molecuul ontstaat dat een groot volume aan hydratatie geeft en draagt bij aan het stevigheid en flexibiliteit van een gezonde huid.

Zowel op het niveau van de dermis, als tussen de keratinocyten (buitenste huidlaag) is deze stof relevant: hyaluronan speelt oa een regulerende rol bij heel wat processen, niet alleen  ondersteunt het de normale en gezonde cel groei, het heeft een belangrijke rol bij oa huidontstekingen en wondgenezing (beperktere littekenvorming). Deze molecule werd bestudeerd en actief ingezet bij de behandeling van psoriasis, ichthyosis en andere schilferige huidziekten.

Ik wil graag de aandacht vestigen op het enorme hydraterende of vochtaantrekkend en vochtvasthoudend vermogen, en deze naar waarde te schatten in een dagelijkse huidverzorgingsroutine van de gezonde huid. Toegevoegd aan serum of crème gaat deze de huid soepeler, voller en gladder maken, waardoor je – al dan niet preventief - kan werken aan betere weerstand en minder rimpels, meer huidcomfort en dus minder trekkerigheid, en betere lichtweerkaatsing.

Wat is het gewicht van hyaluronzuur ?

Er bestaan verschillende soorten moleculaire gewichten, die gecombineerd ervoor zorgen dat hyaluronzuur zowel diep als oppervlakkig werkt:

 

  • Lage en gemiddelde moleculaire gewichten dringen dieper door, en brengen, trekken en houden vocht vast zoals een spons, wat vaak resulteert in het ‘opduwen van de rimpel’ van binnen naar buiten.
  • Hoge moleculaire gewichten zetten zich dan weer op de toplaag van de huid en versterken het gladde (minder lijntjes) en zachte (optimale celstructuur) effect.


Is hyaluron het populairste ingrediënt op de INCI lijst ?

Je vindt hyaluronzuur in alle formaten in veel antiaging formules, in hydraterende cremès, rimpelvullende serums, zelfs in spf.

Als je de inci of ingrediëntenlijst nakijkt, dan zie je deze:

 

  • Hyaluronic acid of hyaluronzuur;
  • Hydrolyzed Hyaluronic acid of gehydrolyseerd hyaluronzuur, de gefragmenteerde vorm van de molecule
  • Sodium hyaluronate of natriumhyaluronaat, een zout dat verkregen wordt uit hyaluronzuur. Het heeft dezelfde voordelen, met één verschil: de huid neemt het nog makkelijker op dan hyaluronzuur.Wie een drogere, of gedehydrateerde huid heeft, last heeft van fijne lijntjes en rimpels en niet te vergeten: huidverslapping, kan best hyaluron inzetten. Kies dan ook voor één of meerdere toepassingen: een puur hyaluronzuur serum, en - of een anti age crème met extra hyaluron. Het dagelijkse toevoegen onderhoudt de hydratatie balans van de huid, en versterkt de huid barrière!Kortom: pas hyaluronzuur toe als veilige en duurzame manier om de gezonde huid te stimuleren, met een zowel in de diepere als oppervlakkige huidlagen hydraterend vermogen dat én het huidvolume boost én de oppervlakte gladder maakt. Aanrader dus!

Heb jij een vraag over hyaluronzuur ? Ik help jou graag verder via CONTACT (klik hier) of bekijk het volgende:

Pure HA Trio van Extra Wild: meerdere moleculaire gewichten (lees hier)
H
yalu' Plump en Hyalu' Intense: serums by Collagen Lift voor snel huidherstel en antiage (bekijk assortiment hier)

Happy Skin Day ! Kris 🤍

  

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.